About Me

My photo
Im juz a simple person which trying to make my dreams become true...

Followers yg dihormati

Monday, October 19, 2009

KELEBIHAN LELAKI

Allah Maha Bijaksana jadikn makhluk berpasang-pasang; lelaki dan wanita, bumi dan langit, siang dan malam, syaitan dan malaikat, gunung dan lembah, matahari dan bulan, dan byk lg laa.Banyak hikmah kejadian alam yang perlu kita renung dan jadikan sbgai pedoman dlm kehidupan kita. 1 cth dalam kejadian manusia, Allah jadikan wanita bersifat lemah-lembut dgn nisbah 9/10 malu dan 1/10 akal, manakala lelaki pulak 9/10 akal dan 1/10 malu..
Atas kelebihan akal inilah, Allah jadikan kaum lelaki penjaga dan pelindung bagi kaum wanita yg sntiasa memerlukan.. Begitu juga dlm msalah lain, Allah samakan 2 wanita dengan 1 lelaki; cthnya dlm hal penyaksian.Walaupun kurang berakal b'bnding lelaki, namun wanita ada sifat malu. Kerana ada malulah, wanita dipandang mulia di muka bumi nie. Kalaulah wanita tiada malu, mmm....mcm mn la jadinya kan?habislah dunia nie.. Begitu jg lelaki, meskipun kurang malu namun lelaki mempunyai akal yang dapat memikirkan kesan dan sebab-akibat sesuatu perkara. bayangkan pula kalau lelaki tiada akal...mcm mn la dgn dunia kita,cnfirm kucar kacir ...
Tu lah kebijaksananaan Allah S.W.T. Tapi kalau kita lihat skunk nie. Wanita sudah terhakis perasaan malunya, kdg2 tu cnfius kita dibuatnya;aikk..,dia ni pompuan ke lelaki..??huhu. yg lelaki pulak dah x guna akal lagi malah merosakkan lg..so try kita imagine tgok kesan buruk kalau fitrah kejadian m'sia nie terus kita abaikan..
Pompuan yg spatutnya lebih malu sudah terhakis malunya dan yg lelaki pulak spatutnya lebih b'akal malas m'gunakn akal..sbg seorang lelaki(only for lelaki sejati), kena sedar satu hari nanti kita yg akan mnjdi pmimpin t'utamanya di dlm keluarga serta 'the whole life' la bole dikatakan..xde mknenye mnjadi lelaki jika malas mgunakan akal dgn baik...

oleh itu,marilah kita mnjadi lelaki yg mggunakan akal untuk bertindak.....

Ingatlah my frens.....

"kelebihan lelaki pada akalnya"


3 comments:

  1. no la,..kebanyakannya guna!!..xsuma laki kot mcm saudari gambarkan..huhu

    ReplyDelete