About Me

My photo
Im juz a simple person which trying to make my dreams become true...

Followers yg dihormati

Tuesday, October 20, 2009

PERSONALITI KITA..!!

Anak Sulung
1. bersikap pelindung, suka bertolak ansur serta sedikit ego mebe...
2. sering dan kebanyakan berjaya dalam hidup
3. pandai ambik hati org tua especially mak ayah
4. nilai tanggungjawab yang tinggi kerana anak yg paling tua sering
b'hadapan bebanan keluarga.
5. tak b'sikap pntingkan diri sndiri

Anak Tengah
1. lebih b'sikap berdikari
2.mempunyai kepercayaan terhadap diri sndiri yg kuat.
3. sering tarik perhatian dgn cara t'sndiri
4. selalu merasakan mereka t'sisih
5. terlalu mengalah

Anak Bongsu
1. 'more cheerful ' & 'high confident'
2. lebih manja
3.bercita-cita tinggi
4. susah nk buat sesuatu keputusan

Anak Tunggal
1. rasa sunyi sangat.
2.selalu yg dihajati tercapai.
3. pandai bergaul
4. cepat matang
5. sangat rapat dgn mak ayah walaupun dah tua
6. mudah b'tolak ansur dgn org lain

I'm eldest sibling in my family n how bout u all pulak...??
anyway....we do the best for our family & always be more responsible..okey!!

Monday, October 19, 2009

Menjadi Lelaki Gentleman


  1. ketika brada dlm sesuatu majlis tlg hormat especially dgn sikap kita agar x keterlaluan dan b'pakaian m'ikut kesesuaian.
  2. usahlah suka m'berontakn dan mengharapkan semua org mesti mgikut telunjuk kita.
  3. semasa b'cakap,jgn lah m'nggikan suara walaupun hakikatnya kita marah..cuba perlahan suara dan lebih b'tenang.
  4. jangan bersifat ego,kalau kita terbuat salah juz ngaku sja. x usahlah pertahan kan jugak kesalahan kita..org lebih m'hormati bila kita akui kesalahan sndiri.
  5. jgn selalu pndang rendah kebolehan org lain especially kwn2,adik-beradik or sesiapa pon dgn alasan kononnya kita nie bagus sgt.ada jugak kwn2 aku yg ada prangai mcm nie.sja xmau kata apa!!
  6. jagalah kebersihan sekitar agar slalu bersih dan nmpak kemas..sedap gak mata mmndang..
  7. selalu mmastikan diri dlm keadaan bersih dan kemas. agar kita sentiasa nmpak b'semangat & kita harus tau kebersihan diri mempamerkan siapa diri kita sebenar.....maruah kita juga tu..
  8. jgn suka sgt m'nunjuk yg kita nie pndai sgt sdgkan xtau sgt pon.. bak kata org 'buat pala' or 'tau head".
  9. jgn suka merendah-rendahkan atau menghina org sesuka hati krn mereka pun ada maruah..jadi hormatilah org lain agar kita turut dihormati....
  10. sekiranya merokok jgnlah suka menghembus asap ke arah org.especially terhadap perempuan..hormatilah mereka.
  11. pada yg suka mengorat dgn bersiul tu....berhentila. ya!! mengoratlah mgunakan wisel pula...lebih kuat dan nyaring..heheh.
  12. beri keutamaan kepada wanita dlm kebanyakan hal..kita kna paham mereka insan yg lemah.so, x salah kita mngalah...."lady 's first"..ke ada org x stuju..???heheh
    '

KELEBIHAN LELAKI

Allah Maha Bijaksana jadikn makhluk berpasang-pasang; lelaki dan wanita, bumi dan langit, siang dan malam, syaitan dan malaikat, gunung dan lembah, matahari dan bulan, dan byk lg laa.Banyak hikmah kejadian alam yang perlu kita renung dan jadikan sbgai pedoman dlm kehidupan kita. 1 cth dalam kejadian manusia, Allah jadikan wanita bersifat lemah-lembut dgn nisbah 9/10 malu dan 1/10 akal, manakala lelaki pulak 9/10 akal dan 1/10 malu..
Atas kelebihan akal inilah, Allah jadikan kaum lelaki penjaga dan pelindung bagi kaum wanita yg sntiasa memerlukan.. Begitu juga dlm msalah lain, Allah samakan 2 wanita dengan 1 lelaki; cthnya dlm hal penyaksian.Walaupun kurang berakal b'bnding lelaki, namun wanita ada sifat malu. Kerana ada malulah, wanita dipandang mulia di muka bumi nie. Kalaulah wanita tiada malu, mmm....mcm mn la jadinya kan?habislah dunia nie.. Begitu jg lelaki, meskipun kurang malu namun lelaki mempunyai akal yang dapat memikirkan kesan dan sebab-akibat sesuatu perkara. bayangkan pula kalau lelaki tiada akal...mcm mn la dgn dunia kita,cnfirm kucar kacir ...
Tu lah kebijaksananaan Allah S.W.T. Tapi kalau kita lihat skunk nie. Wanita sudah terhakis perasaan malunya, kdg2 tu cnfius kita dibuatnya;aikk..,dia ni pompuan ke lelaki..??huhu. yg lelaki pulak dah x guna akal lagi malah merosakkan lg..so try kita imagine tgok kesan buruk kalau fitrah kejadian m'sia nie terus kita abaikan..
Pompuan yg spatutnya lebih malu sudah terhakis malunya dan yg lelaki pulak spatutnya lebih b'akal malas m'gunakn akal..sbg seorang lelaki(only for lelaki sejati), kena sedar satu hari nanti kita yg akan mnjdi pmimpin t'utamanya di dlm keluarga serta 'the whole life' la bole dikatakan..xde mknenye mnjadi lelaki jika malas mgunakan akal dgn baik...

oleh itu,marilah kita mnjadi lelaki yg mggunakan akal untuk bertindak.....

Ingatlah my frens.....

"kelebihan lelaki pada akalnya"